Wat is het DGA-salaris en hoe werkt het toetsingsinkomen?
Het DGA-salaris en de gevolgen voor toeslagen zijn belangrijke onderwerpen voor iedere directeur-grootaandeelhouder (DGA) die het maximale uit zijn financiële positie wil halen. Het DGA-salaris is het salaris dat u als DGA minimaal aan uzelf uitkeert op basis van de gebruikelijkloonregeling. Dit salaris vormt samen met eventuele andere inkomsten uw toetsingsinkomen. Het toetsingsinkomen is essentieel, omdat dit bepaalt of, en hoeveel, toeslagen u ontvangt van de Belastingdienst. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
Definitie van het toetsingsinkomen
Het toetsingsinkomen bestaat uit al uw belastbare inkomsten in box 1 (waar het DGA-salaris onder valt), aangevuld met andere relevante inkomensbronnen. Als u toeslagen aanvraagt, moet u dit inkomen opgeven. De hoogte ervan bepaalt direct uw recht op toeslagen en het bedrag dat u ontvangt.
Verband tussen DGA-salaris en toeslagen
Waarom het DGA-salaris invloed heeft op toeslagen
Het DGA-salaris telt volledig mee als inkomen voor het berekenen van toeslagen. Een hoger salaris betekent doorgaans minder recht op toeslagen, terwijl een lager salaris juist kan zorgen voor méér of hogere toeslagen. Dit wordt elk jaar opnieuw bekeken op basis van uw toetsingsinkomen.
Gevolgen van salarisverhoging of -verlaging
Wanneer u uw DGA-salaris verhoogt, stijgt uw toetsingsinkomen. Hierdoor kan uw recht op toeslagen verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Kiest u voor een lager DGA-salaris, dan kan uw toetsingsinkomen dalen, waardoor u wél recht heeft op toeslagen. Houd echter rekening met het minimum DGA-salaris volgens de gebruikelijkloonregeling: in 2024 is dit minimaal € 56.000,-. Lager uitbetalen mag alleen als u overtuigend aantoont dat in vergelijkbare functies een lager loon gebruikelijk is.
Optimaal plannen: salaris, dividend en toeslagen
Combinatie van salaris en dividend
Als DGA kunt u naast salaris ook inkomen uit dividend ontvangen. Het voordeel van dividend is dat het, afhankelijk van de situatie, fiscaal aantrekkelijker kan zijn dan extra salaris. Houd er rekening mee dat ook dividenduitkeringen uw inkomen verhogen, zeker vanaf 2025, waardoor deze invloed hebben op de hoogte van sommige toeslagen. Een goede balans tussen DGA-salaris en dividend kan uw totale belastingdruk verlagen en u in sommige gevallen tóch recht geven op toeslagen.
Praktische tips voor DGA’s
- Plan uw salaris en dividenduitkeringen zorgvuldig aan het begin van het jaar.
- Maak een realistische inschatting van uw toetsingsinkomen en hou rekening met de impact op toeslagen.
- Overleg met een specialist om te voorkomen dat u onbedoeld toeslagen misloopt of terug moet betalen.
- Let op de actuele regelgeving; bedragen en regels wijzigen regelmatig.
Aandachtspunten en valkuilen voor DGA’s
Belasting en heffingskortingen
Naast de gevolgen voor toeslagen, beïnvloedt uw DGA-salaris ook de heffingskortingen waar u wel of geen recht op heeft. Een verandering in inkomen kan dus groter uitpakken dan enkel het effect op toeslagen. Tevens kunnen verkeerd ingeschatte inkomens leiden tot terugbetalingen achteraf.
De oplossing voor jouw DGA salarisadministratie. In 3 minutes alles online geregeld.
Bij Salarisvriend helpen we ondernemers met het zorgvuldig organiseren van hun loonadministratie en HR-zaken, zodat alles juridisch en financieel optimaal is afgestemd. Een onduidelijke salarisadministratie kan leiden tot complicaties voor zowel werkgever als werknemer, en onnodige kosten met zich meebrengen. Onze aanpak biedt zekerheid en overzicht voor jou en je medewerkers. Dankzij onze uitgebreide expertise profiteer je van fiscale voordelen en voorkom je onaangename verrassingen.
Via Salarisvriend kun je eenvoudig een gratis intakegesprek boeken voor persoonlijk advies, en moeiteloos alle benodigde loon- en HR-documenten regelen. Zo ben je ervan verzekerd dat je bedrijfsvoering professioneel is vastgelegd en dat je personeel niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Lees meer over DGA Salaris: DGA Salaris
Begin vandaag nog met het optimaliseren van je salarisadministratie in 3 minuten alles online geregeld: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is het minimale DGA-salaris en waarom bestaat deze regeling?
Het minimale DGA-salaris is wettelijk vastgelegd om te voorkomen dat DGA’s zichzelf een (te) laag salaris uitkeren en zo onterecht profiteren van toeslagen. In 2024 is het minimum vastgesteld op € 56.000,-. Alleen in uitzonderingen kunt u een lager salaris verantwoorden.
Telt dividend ook mee voor mijn toetsingsinkomen en toeslagen?
Ja, dividend dat u uitkeert, telt vanaf 2025 ook mee bij de bepaling van uw toetsingsinkomen, en kan uw recht op toeslagen beïnvloeden.
Hoe kan ik als DGA optimaal profiteren van toeslagen?
Door uw salaris en dividend slim te plannen, kunt u binnen de regels optimaal profiteren van toeslagen. Laat u adviseren en maak jaarlijks een goede inkomensinschatting.
Wat gebeurt er als ik mijn inkomensinschatting niet goed maak?
Wanneer u uw toetsingsinkomen te laag inschat, kan het zijn dat u toeslagen moet terugbetalen. Is uw inkomen hoger dan verwacht, krijgt u vaak minder toeslag of vervalt uw recht volledig.
Kan ik boetes krijgen als ik te weinig salaris uitkeer?
Ja, als u niet voldoet aan de gebruikelijkloonregeling kan de Belastingdienst dit corrigeren en kan een naheffing en boete volgen. Zorg altijd dat u voldoet aan de wettelijke eisen.