DGA-salaris en arbeidsongeschiktheid: alles wat je moet weten

DGA-salaris bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Het DGA-salaris en arbeidsongeschiktheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) ben je werknemer van je eigen BV en heb je te maken met specifieke regels wanneer je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Het is belangrijk om te weten hoe jouw salaris wordt geregeld bij ziekte en welke beschermingsmogelijkheden er zijn.

Wat gebeurt er met je salaris bij arbeidsongeschiktheid?

Word je als DGA ziek, dan is jouw BV wettelijk verplicht om maximaal twee jaar je salaris (gebruikelijk loon) door te betalen. Dit geldt ongeacht of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Ontvang je als DGA een uitkering vanuit een privé- of bedrijfsverzekering, dan komt deze uitkering niet in de plaats van het verplichte loon. Het gebruikelijk loon mag alleen omlaag als je door je beperking aantoonbaar minder uren werkt. Zonder duidelijke aanpassing van het werk blijft het minimumsalaris gelden.

Verplichte en aanvullende inkomensbescherming voor DGA’s

In tegenstelling tot normale werknemers hebben DGA’s geen toegang tot wettelijke arbeidsongeschiktheidsregelingen van de overheid. Het enige publieke vangnet is bijstand op minimumloonniveau. Er komt in de toekomst een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, maar deze geldt niet voor DGA’s. Het afsluiten van een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom onmisbaar als je je inkomen wilt beschermen tegen langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor DGA’s?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ontvang je een vervangend inkomen als je jouw werk (gedeeltelijk) niet meer kunt uitvoeren als DGA. De hoogte van de uitkering hangt af van het verzekerd bedrag en in hoeverre je nog kunt werken. Ben je volledig arbeidsongeschikt, dan ontvang je het afgesproken bedrag. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid krijg je een deel van de uitkering, afhankelijk van de polisvoorwaarden en gekozen looptijd.

Belasting en gebruikelijk loon bij arbeidsongeschiktheid

De Belastingdienst houdt vast aan de gebruikelijkloonregeling: als DGA moet je een minimaal salaris uit je BV halen, ook als je minder uren werkt door ziekte. Wil je het loon verlagen vanwege arbeidsongeschiktheid, dan moet je aantonen dat je substantieel minder werkzaamheden verricht. Corrigeren met terugwerkende kracht door een lager loon op te geven, wordt meestal niet geaccepteerd. Overleg daarom tijdig met een fiscalist over de juiste aanpak.

Praktische tips voor inkomenszekerheid als DGA

  • Beoordeel regelmatig of je arbeidsongeschiktheidsverzekering nog past bij je huidige situatie.
  • Maak afspraken over loondoorbetaling en uitkering bij arbeidsongeschiktheid direct met je BV en leg deze vast.
  • Houd rekening met de eisen van de Belastingdienst voor het gebruikelijk loon, ook bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
  • Laat je goed adviseren over de fiscale en juridische gevolgen bij ziekte.

De oplossing voor jouw DGA salarisadministratie. In 3 minutes alles online geregeld.

Bij Salarisvriend helpen we ondernemers met het zorgvuldig organiseren van hun loonadministratie en HR-zaken, zodat alles juridisch en financieel optimaal is afgestemd. Een onduidelijke salarisadministratie kan leiden tot complicaties voor zowel werkgever als werknemer, en onnodige kosten met zich meebrengen. Onze aanpak biedt zekerheid en overzicht voor jou en je medewerkers. Dankzij onze uitgebreide expertise profiteer je van fiscale voordelen en voorkom je onaangename verrassingen.

Via Salarisvriend kun je eenvoudig een gratis intakegesprek boeken voor persoonlijk advies, en moeiteloos alle benodigde loon- en HR-documenten regelen. Zo ben je ervan verzekerd dat je bedrijfsvoering professioneel is vastgelegd en dat je personeel niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Lees meer over DGA Salaris: DGA Salaris

Begin vandaag nog met het optimaliseren van je salarisadministratie in 3 minuten alles online geregeld: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is het gebruikelijk loon bij een arbeidsongeschikte DGA?

Het gebruikelijk loon blijft gelden, tenzij je duidelijk kunt aantonen dat je door arbeidsongeschiktheid minder uren werkt. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering vervangt niet automatisch het verplichte loon uit de BV.

Moet een DGA verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Nee, voor DGA’s is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet wettelijk verplicht. Zonder verzekering is bijstand het enige vangnet, wat voor de meeste DGA’s onvoldoende zal zijn.

Kun je het DGA-salaris achteraf verlagen bij ziekte?

Achteraf corrigeren van het loon wordt door de Belastingdienst meestal niet geaccepteerd, tenzij vooraf duidelijke afspraken zijn gemaakt over de loondoorbetaling bij ziekte.

Waar moet je op letten bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering als DGA?

Let op de hoogte van het verzekerd bedrag, de uitkeringsduur, polisvoorwaarden en de definitie van arbeidsongeschiktheid in de verzekering.

Salaris & HR uitbesteden bij Salarisvriend.

Voorkom onverwachte kosten en zorg ervoor dat jouw loonadministratie goed geregeld is. Met Salarisvriend krijg je direct inzicht in salarisbetalingen, loonheffingen en personeelsgegevens.

In 3 minuten je salarisadministratie uitbesteed.

Contact Informatie

Het bezoekadres van Salarisvriend is Wipmolenlaan 1, gelegen in Woerden. Ons kantoor bevindt zich op een centrale locatie en is gemakkelijk bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

We heten je graag welkom bij Salarisvriend voor deskundig en persoonlijk advies.

Plan een kennismaking in.

Via een deze link kan je direct een afspraak in de agenda maken.

Naar kennismaking

Bezoek ons

Gelieve eerst telefonisch contact op te nemen zodat we je ontvangst door een van onze experts kunnen garanderen

Wipmolenlaan 1, 3447GJ Woerden.

Bel met ons

Maandag-Vrijdag van 09:00 tot 17:00

+31 85 081 8000

Stuur ons een email

Via e-mail reageren wij binnen 1 werkdag.

info@salarisvriend.nl
  • Wat we doen
  • Over ons
  • Blog
  • Contact